Στις 24 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια από τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Όλα ήταν έτοιμα, ώστε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, μετά τα επίσημα εγκαίνια που πραγματοποιηθήκαν την Παρασκευή 24 Ιουλίου από τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδος. Όραμα πολλών δεκαετιών και πολλών ανθρώπων για την Πάτρα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έρχεται να αποτελέσει μια σύγχρονη και αξιοπρεπέστατη στέγη για τους πολλούς και ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής, αποτελώντας παράλληλα την πιο σημαντική πολιτιστική υποδομή της Πάτρας τα τελευταία… 150 χρόνια, περίπου!
Θεωρείται βέβαιο, πως για την ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, καθώς ο επιβλητικός όγκος του, τα εκθέματά του, καθώς και οι… σκέψεις της Επιστημονικής Επιτροπής για τη συνέχεια, προβλέπουν την διαρκή και αμφίδρομη σχέση της πόλης με το Μουσείο, μέσα από μια σειρά δράσεις και εκδηλώσεις. «Τα εγκαίνια του έργου ηταν η απαρχή μιας νέας περιόδου κατά την οποία η φιλοδοξία είναι, το Μουσείο να συμβάλλει στην προστιθέμενη αξία της Πάτρας ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Να λειτουργήσει ως εκπαιδευτική και πολιτισμική «κυψέλη» και να καταστεί ένας αγαπημένος και οικείος χώρος για κάθε κάτοικο της Πάτρας, που δεν θα τον επισκεφθεί μόνο μία φορά για να περιηγηθεί στα εκθέματά του, αλλά πολύ περισσότερες, μετέχοντας ή παρακολουθώντας τις ποικίλες δράσεις που προγραμματίζονται στον χώρο του και οι οποίες θα ανακοινωθούν στο κατάλληλο χρονικό διάστημα.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ξεκίνησε την λειτουργία του με τρεις από τις τέσσερις βασικές αίθουσες εκθεμάτων του και πιο συγκεκριμένα, με την αίθουσα ιδιωτικού βίου, τη νεκρόπολη και την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει και η αίθουσα δημοσίου βίου. Παράλληλα, σε λειτουργία θα τεθεί ευθύς εξαρχής, τόσο η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όσο και το αμφιθέατρο του Μουσείου. Να σημειωθεί, πως το Μουσείο, με εμβαδόν εσωτερικών χώρων 8.000 τ.μ. και χτισμένο σε οικόπεδο έκτασης 28.000 τ.μ. είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Μουσείο της χώρας, μετά το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top