Αφιερωμένη στους λιλιπούτειους χορευτές του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου θα είναι η χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα χοροδιδασκαλίας Παπαδιαμαντοπούλου 17α, πίσω από το Παλαιό Νοσοκομείο, στην Πάτρα.
Ο Σύλλογος επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς χορευτές, οι οποίοι θα ψάλουν τα κάλαντα και στη συνέχεια θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Το Δ.Σ. θα διανείμει δώρα σε όλα τα παιδιά, ενώ θα προσφερθούν γλυκίσματα και ψητοί μεζέδες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 19 ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ 2008

Απέτισαν φόρο τιμής.

Για πρώτη φορά ο Παγκαλαβρυτινός και η Ένωση Καλαβρυτινών συνδιοργάνωσαν το Μνημόσυνο για τα αθώα θύματα.

Το αίμα των αθώων θυμάτων της επαρχίας Καλαβρύτων ας γίνει το λάβαρο όλων των λαών για ευημερία και ειρήνη. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου οι Καλαβρυτινοί της Πάτρας στο Πάνδημο Αρχιερατικό Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε κι εφέτος στον Ι.Ν. Αγίου Αλεξίου Πατρών, Μετόχι της Αγίας Λαύρας.

Αμέσως μετά την τελετή του Μνημόσυνου έγινε επίκαιρη ομιλία από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Νίκο Τζανάκο ο οποίος με γλα
φυρότητα, αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1943, από την καταστροφική διαδρομή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στα χωριά τής επαρχίας Καλαβρύτων μέχρι την αποφράδα ημέρα της 13ης Δεκέμβρη και το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους παραβρισκόμενους, παρουσιάζοντας δημοσιεύματα ''ντοκουμέντα'' της εποχής εκείνης .
Ο Γ. Σεφέρης στο Πολιτικό ημερολόγιο, Δευτέρα 3 Γενάρη 1944, γράφει:
«…Φρικτές καταστροφές στην Ελλάδα. Καλάβρυτα, Αγία Λαύρα, Μέγα Σπήλαιο. Χωριά θερισμένα. Γερμανοί τουφεκίζουν άνδρες από 12 κι επάνω. Τις γυναίκες και τα παιδιά σ΄ ένα σχολείο όπου βάζουν φωτιά...».
«Στη μαρτυρική πολιτεία τεράστιες φωτιές κατάτρωγαν με τις πελώριες γλώσσες τους που ξεπρόβαλλαν από τα μαυρισμένα πορτοπαράθυρα μια δημιουργική ζωή αιώνων…Ένα δράμα ανείπωτο ξαναζεί στη μνήμη του πόνου, του πόνου που μπρος το μεγαλείο της θυσίας κλείνει ευλαβικά τα γόνατα μπρος τους τιμημένους νεκρούς των Καλαβρύτων…»
Στη συνέχεια τα δυο μέλη των χορευτικών του Π.Σ. Αναστασία Δασουρά και Ρούλα Χασαποπούλου ανέγνωσαν όλα τα ονόματα των θυμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top