«Λαοθάλασσα» στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου! Για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε η τεράστια απήχηση του Συλλόγου, ο οποίος πλέον για τις εκδηλώσεις του θα πρέπει να αναζητά χώρους διαστάσεων γηπέδου! Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιανουαρίου στο «Αστήρ» εξελίχθηκε σ’ ένα παγκαλαβρυτινό συναπάντημα, με την αίθουσα του ξενοδοχείου να είναι τελικά πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τα περισσότερα από 2.000 άτομα που ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κάλεσμα του Συλλόγου για το 2009. Το νέο έτος απ’ ότι φαίνεται ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για τον ιστορικό Σύλλογο, ο οποίος έχει καταφέρει να μετατρέπει κάθε του εκδήλωση στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Αχαΐας. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με παλιούς τους γνώριμους και συγχωριανούς, να απολαύσουν το πρόγραμμα που τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, αλλά και να συμπαρασυρθούν στα βήματα της παράδοσης και του χορού, με «οδηγό» τους φουστανελοφόρους του Συλλόγου.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και ευλόγησε τη βασιλόπιτα, συγχαίροντας το Σύλλογο για την έντονη και σπουδαία δράση του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως παρακολουθεί τις δραστηριότητές του με υπερηφάνεια.
Επίσης, ξεχωριστές ήταν οι στιγμές βράβευσης της Μαρίας Μασσαρά η οποία με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Πρόεδρο του Συλλόγου, αλλά και του πολιτευτή, Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος στηρίζει ενεργά τον ιστορικό σύλλογο.
Την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση άνοιξαν τα χορευτικά τμήματα του Π.Σ. που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, ενώ στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε η Πολυφωνική Χορωδία Πατρών που έψαλε τα κάλαντα και απέδωσε πρωτοχρονιάτικα τραγούδια. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος ευλόγησε τη βασιλόπιτα του Συλλόγου, το πρώτο κομμάτι της οποίας, ως είθισται έκοψε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής αφιερώνοντάς το σε όλα τα μέλη, τους καταγομένους από τη τ. επαρχία Καλαβρύτων και τους απανταχού Καλαβρυτινούς.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Φραντζής, ο οποίος αφού ευχήθηκε για το νέο έτος, έκανε ένα σύντομο απολογισμό δράσης του 2008 και ανακοίνωσε τα επόμενα σχέδια του ιστορικού συλλόγου. Όπως είπε, η χρονιά που πέρασε ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων, καθώς το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου ανανεωμένο και με όρεξη για προσφορά και μεράκι για δράση, σε κλίμα ενότητας διοργάνωσε με πρωτοφανή επιτυχία και απήχηση δεκάδες εκδηλώσεις, παίρνοντας τη δύναμη να συνεχίσει.
Ο κ. Φραντζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή των χορευτικών του Π.Σ. σε δεκάδες εκδηλώσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα, ενώ όπως ανακοίνωσε ήδη προετοιμάζονται και νέα ταξίδια στην Ευρώπη κι όχι μόνο. «Καταφέραμε να προβάλουμε το Σύλλογό μας, την Πάτρα μας, τον τόπο καταγωγής μας, την επαρχία Καλαβρύτων αλλά και όλη την Ελλάδα αναδεικνύοντας την ιστορία και τη λαϊκή μας παράδοση. Με την άρτια οργάνωσή μας, τη σοβαρότητα, τις χειροποίητες φορεσιές, αλλά κυρίως με την καλή προετοιμασία των χορευτών μας καταφέραμε να αποσπάσουμε τα πιο κολακευτικά σχόλια των διοργανωτών σε όσες εκδηλώσεις κι αν συμμετείχαμε. Η χρονιά που πέρασε ήταν εντυπωσιακή. Δημιουργήσαμε πολλά νέα τμήματα χορευτικών, στα οποία σήμερα συμμετέχουν περισσότερα από 500 άτομα από 5 έως 70 ετών, ενώ πλέον έχουμε στη διάθεσή μας πέντε τμήματα παραστάσεων, συμμετέχοντας έτσι σε πέντε διαφορετικές εκδηλώσεις, ταυτόχρονα», επεσήμανε ο κ. Φραντζής. Όσον αφορά στις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του Π.Σ., ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως στις 25 Ιανουαρίου ο Σύλλογος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στους πυρόπληκτους της Αιγιαλείας, στο χωριό Μελίσσια, ενώ ο ετήσιος αποκριάτικος χορός θα γίνει την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στο κέντρο «ΑΠΟΘΕΩΣΗ». Ακόμη, ανακοινώθηκε πως τα χορευτικά του Π.Σ. προετοιμάζουν ήδη την παρουσία τους στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Λυών και τις Βρυξέλλες, ενώ έχουν δεχτεί πρόσκληση και για την Ιταλία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Τέλος, ο κ. Φραντζής ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά από συνεργασία με τον ΟΝΑΠ, ξεκινά στο Σύλλογο και τμήμα γυμναστικής.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος τίμησε για την προσφορά τους, τη Μαρία Μασσαρά και τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο. Μάλιστα, η κ. Μασσαρά ανακηρύχθηκε και σε επίτιμη πρόεδρο του Π.Σ. Λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή η τιμητική διάκριση και ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς της, τόσο τον πρόεδρο Αθ. Φραντζής, όσο και το Δ.Σ., λέγοντας: «Αυτή η διάκριση είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα τιμητική, γιατί προέρχεται από έναν ιστορικό σύλλογο, τον Π.Σ., ο οποίος με τη δράση του έχει αναδειχτεί ως ο κορυφαίος φορέας πολιτισμού σε όλη την Πελοπόννησο. Αγαπώ και σέβομαι τα Καλάβρυτα, την ιδιαίτερη πατρίδα μας και δεν νομίζω ότι εμείς οι Καλαβρυτινοί είμαστε περισσότερο ή λιγότερο ο ένας από τον άλλο πατριώτες. Το έχουμε αποδείξει και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Αγαπάμε τον τόπο μας και δεν δεχόμαστε εκπτώσεις, γιατί συμφωνούμε όλοι ό,τι στον πατριωτισμό δεν χωρούν εκπτώσεις. Σας ανταποδίδω την τιμή και την αγάπη σας. Άλλωστε μας δένει όλους η αγάπη μας για τα ιερά μας χώματα που είναι ποτισμένα με ιδρώτα για επιβίωση, αίμα για την ελευθερία και δάκρυα για τα ξενιτεμένα μας παιδιά».
Τιμητική χαρακτήρισε τη βράβευσή του και ο πολιτευτής, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε από τον Π.Σ. για την προσφορά του στο Σύλλογο και την παράδοση του τόπου μας. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, τόνισε πως το έργο του Συλλόγου είναι ανεκτίμητο και σπουδαίο και γι’ αυτό τον καμαρώνει όλη η Αχαΐα κι όχι μόνο. Μάλιστα, ανέφερε πως η τιμητική πλακέτα που παρέλαβε ανήκει και στον πρώην Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος επίσης στήριξε ενεργά το Σύλλογο.
Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ 

Στη συνέχεια όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και Αρχών που παρέστησαν στην εκδήλωση, έκοψαν το καθιερωμένο κομμάτι της βασιλόπιτας. Ανάμεσά τους και οι πρώην πρόεδροι αλλά και οι Επίτιμοι πρόεδροι του Π.Σ. Να σημειωθεί, πως ο τυχερός του φλουριού θα κέρδιζε ένα χρυσό Κωνσταντινάτο, προσφορά του Αργυροχρυσοχοείου Χ. Βελτσίστα.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
Στην εκδήλωση που έκλεισε με παραδοσιακούς και άλλους χορούς από τα χορευτικά του Π.Σ., παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής, Ν. Τσούκαλης, ο Δήμαρχος Παΐων Κ. Ασημακόπουλος, ο π. βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αχαΐας, αντινομάρχης Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμαρχου Πατρέων, αντιδήμαρχος Νικόλαος Τζανάκος, ο εκπρόσωπος του Δήμαρχου Καλαβρύτων, αντιδήμαρχος Αναστάσιος Πλώτας, οι πολιτευτές Ασπ. Ρηγοπούλου, Μαρία Θωμά, Δ. Τριανταφυλλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πατρέων Γιώργος Ζαφειρόπουλος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοί Γ. Χρυσανθακοπούλου, Αθανάσιος Κυριακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Φαρρών, Ν. Στάμος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσάτιδας Αναστασία Τογιοπούλου, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσσιου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πατρέων, Αν. Σπηλιωτακάρα, Μ. Σταματιάδου, Σπ. Πολίτης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Κλειτορίας, ο π. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περ. Λυμπέρης, ο Διοικητής του ΚΕΤΧ Ταξίαρχος Αθανάσιος Μουρίκης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας Ανδρέας Παναγόπουλος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Νικόλαος Καρακίτσος, αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Σ, ο εκπρόσωπος του π. Υπουργού Ανδρέα Ζαΐμη, Β. Χρόνης, οι διαμερισματικοί Σύμβουλοι Ασπασία Καρέλα, Ελένη Πανίτσα, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Νέου Κομπηγαδίου Νικόλαος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος των Πολυτέκνων Καλαβρύτων Χαρίλαος Ερμείδης, οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Νικόλαος Ζαφειρόπουλος και Γεράσιμος Ρηγόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Αντικωφωτικής Δημήτριος Σκαναβής, οι πρόεδροι Συλλόγων, Βάλτας Καλαβρύτων Γεώργιος Μετζελόπουλος, Μπεγουλακίου Μαρία Κανελλοπούλου, Κερτεζιτών Δημ. Κούρτης, Λειβαρτζινών Ιωάννης Βλάχος, Ναυπακτίων, Αρκάδων Πάτρας, Μουσικοχορευτικού «Αριστείδης Μόσχος», Κωνσταντίνος Κούρτης, Κάπελης Ηλείας Παν. Αλμπάνης, αντιπροσωπεία των Αιτωλοακαρνάνων με επικεφαλής τον Γεώργιο Σώλο και πλήθος κόσμου. Ευχητήριες επιστολές απέστειλαν, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχ. Μπεκίρης, οι βουλευτές, Ν. Ράγιου, Ν. Παπαδημάτος, Απ. Κατσιφάρας και Μ. Βέρρας και ο πρ. βουλευτής, Θ. Βασιλείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top