Την ηρωική γενιά του 1821 που διαφύλαξε άσβεστη τη φλόγα του σκλαβωμένου έθνους, διασφαλίζοντας την ελευθερία του λαού μας και την εθνική μας οντότητα, τίμησε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας, στην καθιερωμένη επετειακή του εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ Πάτρας. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πρωτοφανής,

καθώς το αμφιθέατρο γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Π.Σ. Άλλωστε, τα Καλάβρυτα ήταν το φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του έθνους κατά της τουρκικής τυραννίας, καθώς η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας αποτέλεσε την αφετηρία για την εξέγερση των Ελλήνων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Νομαρχία Αχαΐας, τους Δήμους Πατρέων, Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας, Παΐων, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αχαΐας και το ΑΤΕΙ Πάτρας και σημείωσε πρωτόγνωρη επιτυχία.

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ π. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ



Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο βουλευτής Αθηνών, πρώην Υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος κατάγεται από τη Λυκούρια του Δήμου Κλειτορίας. Ο κ. Παπαϊωάννου αναφερόμενος στην εθνική μας επέτειο, επεσήμανε πως προσφέρεται για ενίσχυση της ιστορικής μας μνήμης, ενώ όπως είπε, έχει ευγενή στόχο την ανάταση του εθνικού μας φρονήματος. «Στη σκέψη και τον θαυμασμό μας πρέπει να έχουν ξεχωριστή θέση και οι αμνημόνευτοι αφανείς ήρωες που έδωσαν τη ζωή και την ψυχή τους για τη σημερινή ελεύθερη πατρίδα μας. Όλους τους ευγνωμονούμε, τους τιμούμε και είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα μας. Παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της φυλής είμαι βέβαιος ότι θα ξαναβρούμε το δρόμο μας, γιατί οι ιστορικές μας αναφορές και παρακαταθήκες είναι πολύ ισχυρές, είναι στην αφετηρία τους επαναστατικές και δημιουργικές. Και εδώ δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιστορία εκπληρώνει την αποστολή της όχι μόνο στην καταγραφή των γεγονότων, αλλά όταν διαμορφώνει συνειδήσεις, όταν σηματοδοτεί και φωτίζει το μέλλον». Ο βουλευτής, στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμη στην αδιάσπαστη συνέχεια του Αρχαίου Έθνους, στο διαφωτισμό, στις κοινωνικές δυνάμεις που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, στο χαρακτήρα της Επανάστασης, στη Φιλική Εταιρεία, αλλά και στο τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να ενισχύουμε την ιστορική μας μνήμη, αλλά και να εμπνευστούμε από τους αγώνες του έθνους μας.

create animated gif



Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορική περιοχή των Καλαβρύτων, επισημαίνοντας πως η πανελλήνια συνείδηση θεωρεί την Αγία Λαύρα ως «Μητρόπολη της Εθνεγερσίας»
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΟΦΟΡΟΥΣΡίγη συγκίνησης «σκόρπισαν» στους παρισταμένους οι φουστανελοφόροι του Π.Σ., οι οποίοι με περίσσια λεβεντιά παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ανασύροντας μνήμες του παρελθόντος.
Στη συνέχεια η χορωδία του 42ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών απέδωσε επετειακά τραγούδια, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους.
Τον ομιλητή προσφώνησε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθ. Φραντζής, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες κάποιων να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά γεγονότα. Ο κ. Φραντζής ανέφερε πως η ιστορία έχει γραφτεί και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν δράση.
Ακολούθησαν επετειακά τραγούδια από το μουσικοχορευτικό όμιλο «Αριστείδης Μόσχος» και παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από τα χορευτικά του Π.Σ.
Περισσότεροι από 100 χορευτές ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, «έσμιξαν» στη σκηνή σε ένα μοναδικό θέαμα.
Στη συνέχεια έγιναν βραβεύσεις, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝΣτην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Στελάτος, ο βουλευτής, Αποστόλης Κατσιφάρας, οι Δήμαρχοι Πατρέων, Α. Φούρας, Παΐων, Κ. Ασημακόπουλος και Καλαβρύτων, Θ. Παπαδόπουλος, ο π. Υπουργός Γρ. Σωλομός, ο π. βουλευτής Δ Γεωργόπουλος, ο π. Νομάρχης Αχαΐας Ευστάθιος Σερέτης, ο π. Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, Οι αντιδήμαρχοι, Πατρέων Γιώργος Ζαφειρόπουλος και Νικόλαος Τζανάκος, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αχαΐας ο αντινομάρχης, Γ. Φεσσιάν, ο νομαρχιακός σύμβουλος Βλάσης Δρακόπουλος, οι πολιτευτές, Δ. Τριανταφυλλόπουλος και Μαρία Κυριακοπούλου, ο εκπρόσωπος του Δήμαρχου Αροανίας, κ. Σακελλαρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμαρχου Κλειτορίας, αναπληρωτής Δήμαρχος Περικλής Λυμπέρης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοί Αθανάσιος Κυριακόπουλος και Αριστείδης Μουχάγιερ, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας Ανδρέας Παναγόπουλος, αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Σ, η διαμερισματική Σύμβουλος Ασπασία Καρέλα, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Νέου Κομπηγαδίου Νικόλαος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος των Πολυτέκνων Καλαβρύτων Χαρίλαος Ερμείδης, ο πρώην πρόεδρος του Π.Σ. Νικόλαος Ζαφειρόπουλος, οι επίτιμοι πρόεδροι του Π.Σ. Μαρία Μασαρά Δαφαλιά και Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καλαβρυτινών Νοτίου Αφρικής η ‘’ΛΑΥΡΑ’’ κ. Ροδάκης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Αντικωφωτικής Δημήτριος Σκαναβής, οι πρόεδροι Συλλόγων, Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας Ν. Μαντάς, Μουσικοχορευτικού «Αριστείδης Μόσχος», Κωνσταντίνος Κούρτης, Καμενιανιτών Δροβολοβιτών Δεσινιωτών Γεώργιος Φωτόπουλος, Κάπελης Ηλείας Παν. Αλμπάνης, και πλήθος κόσμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top