Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν από το τριήμερο ταξίδι τους στη Δυτική Μακεδονία τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, τα οποία ενθουσιάστηκαν από τη φιλοξενία και τα μαγευτικά τοπία και ενθουσίασαν με την άψογη και άρτια παρουσία τους. Τα χορευτικά προσέθεσαν στο ενεργητικό τους ακόμη ένα μοναδικό ταξίδι στην παράδοση, συμμετέχοντας σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, τη «Γιορτή του κάστανου» που έγινε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στη Δαμασκηνιά του Δήμου Τσοτυλίου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 50 χορευτές με τους συνοδούς τους αναχώρησαν από την Πάτρα για το πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους, τη μαγευτική Καστοριά, στην οποία έφθασαν αφού πέρασαν από τα Γιάννινα και το Μέτσοβο, όπου έκαναν στάση για φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής, η οποία επιλέχθηκε από τον παλιό φίλο, πρόεδρο των χορευτικών του Δήμου Μετσόβου, Γιώργο Μέτσιο.
Στη συνέχεια συνέχισαν το ταξίδι τους μέσω της Εγνατίας, φθάνοντας αργά το βράδυ στην Καστοριά. Οι πρώτες εικόνες από την πόλη, αλλά και από τη θέση του ξενοδοχείου που κατέλυσαν, το οποίο βρισκόταν δίπλα στη λίμνη εντυπωσίασαν τους χορευτές και τα μέλη της αποστολής. Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η ξενάγηση των μελών της αχαϊκής αποστολής στα αξιοθέατα της πόλης, ενώ πραγματοποίησαν και επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ
Λίγο πριν το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αθ. Φραντζή μετέβη στη Νομαρχία Καστοριάς, όπου είχαν προγραμματίσει συνάντηση με τον Νομάρχη, Κωνσταντίνο Λιάντση. Εκεί τους υποδέχτηκε ο αντινομάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Βασάλος, ο οποίος ζήτησε την κατανόησή τους, επειδή ο Νομάρχης θα καθυστερούσε να τους δει, μιας και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο. Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο ανδρών και αμέσως αφότου ενημερώθηκε ο κ. Πετσάλνικος για την επίσκεψη της αχαϊκής αντιπροσωπείας, ζήτησε να τους δει. Ο πρόεδρος του Π.Σ. τον ενημέρωσε για τη δράση του Συλλόγου, αλλά και για την αιτία της παρουσίας τους στην περιοχή, ενώ του επέδωσε το βιβλίο που έχει εκδώσει η Νομαρχία Αχαΐας για το Νομό και άλλο έντυπο υλικό. Ακόμη, ο κ. Φραντζής ζήτησε από τον κ. Πετσάλνικο να μεταφέρει στα αρμόδια Υπουργεία το αίτημα για την ενεργό στήριξη της παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ο κ. Πετσάλνικος από την πλευρά του, συνεχάρη το Σύλλογο και προσκάλεσε τα μέλη του στη Βουλή, ενώ δεσμεύτηκε πως η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει την παράδοση του τόπου μας, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «πυλώνα» διατήρησης της ιστορίας μας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, ρώτησε την αντιπροσωπεία και για το Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων, το οποίο κατασκευάστηκε όταν εκείνος ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης, και τέλος, ζήτησε από τον Π.Σ. να μεταφέρει χαιρετισμούς στον Νομάρχη Αχαΐας και στον Δήμαρχο Πατρέων.
Στη συνάντηση ο Νομάρχης Καστοριάς Κωνσταντίνο Λιάντση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της αχαϊκής αντιπροσωπείας, ενώ μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελείται στην περιοχή και κυρίως στους νέους οδικούς άξονες, μέσω των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά οι αποστάσεις. Ακόμη, ο Νομάρχης προσκάλεσε όλους τους Πελοποννήσιους να επισκεφθούν την Καστοριά και επέδωσε στην αντιπροσωπεία του Π.Σ. αναμνηστικά και ένα λεύκωμα της Νομαρχίας, προσκαλώντας τα χορευτικά στη μεγάλη γιορτή που γίνεται στην Καστοριά στο τέλος Ιουλίου, ενώ τους ζήτησε να μεταφέρουν τους χαιρετισμούς του στο φίλο του Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο. Από την πλευρά του, ο κ. Φραντζής ανταπέδωσε δίνοντας στον Νομάρχη, το υλικό από τη Νομαρχία Αχαΐας.
Αμέσως μετά η αχαϊκή αποστολή αναχώρησε για τις Πρέσπες, τις οποίες είχε την ευκαιρία να θαυμάσει και το απόγευμα κατέλυσε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, καθώς το βράδυ διασκέδασαν σε ταβέρνα της περιοχής με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική.
ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ
Το πρωί της Κυριακής, η αποστολή αναχώρησε για τη Δαμασκηνιά Κοζάνης, εκεί που θα συμμετείχαν στη Γιορτή του Κάστανου.
Στην είσοδο του χωριού, τους υποδέχτηκε και τους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιάς, Στέλιος Ζήκας. Τα μέλη της αποστολής δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους. Όλο το κέντρο του χωριού είχε μετατραπεί σε μια απέραντη ψησταριά, όπου ψήνονταν διαρκώς κάστανα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές εκείνη την ημέρα ψήθηκαν και μοιράστηκαν στον κόσμο περισσότεροι από τρεις τόνοι κάστανα και ένας τόνος κρασί. Από την άλλη πλευρά, ντόπιοι παραγωγοί πωλούσαν τοπικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Μετά από μία σύντομη βόλτα στο κέντρο του χωριού, οι χορευτές φόρεσαν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και ήταν έτοιμοι παίρνοντας θέση στην πλατεία. Πριν δοθεί το σύνθημα για την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε την αχαϊκή αποστολή και αναφέρθηκε στα στοιχεία που «ενώνουν» τις δύο περιοχές. Συγκεκριμένα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Πελοποννήσιους που πήραν μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα, όπως ο Αντώνιος Βλαχάκης, ο οποίος έπεσε στη Δαμασκηνιά, η οποία και τον έχει τιμήσει με τον ανδριάντα του που στέκει στην κεντρική πλατεία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιωτών, επέδωσε στον Αθ. Φραντζή τιμητική πλακέτα και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα. Ο κ. Φραντζής με τη σειρά του, αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου, αλλά και στα ιστορικά γεγονότα του 1943, λέγοντας πως και η Δαμασκηνιά βίωσε τη μανία των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής, τα οποία έκαψαν το μισό χωριό, λίγους μήνες μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Π.Σ. τόνισε η παρουσία τους στην Κοζάνη εγκαινιάζει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων, ενώ προσκάλεσε το Δήμαρχο Τσοτυλίου και το Σύλλογο να παραστεί στο 9ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, η οποία έγινε δεκτή. Τα χορευτικά του Π.Σ., τα οποία και ήταν τα μοναδικά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις από την Πελοπόννησο, έλαβαν τα συγχαρητήρια του Νομάρχη Κοζάνης, Γεώργιο Δακή και του Δημάρχου Τσοτυλίου, Μανώλη Γκασή. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών με όλους τους φορείς της περιοχής.
Στη συνέχεια τα χορευτικά παρουσίασαν με αυθεντικό και άψογο τρόπο παραδοσιακούς χορούς, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Στο τέλος της βραδιάς, ο Σύλλογος δεξιώθηκε την αχαϊκή αποστολή, η οποία λίγο αργότερα πήρε το δρόμο της επιστροφής. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Κοζάνης Γεώργιος Δακής, ο Δήμαρχος Τσοτυλίου Μανώλης Γκασής, ο αντινομάρχης Πολιτισμού, Παύλος Τσώτσος, ο αντινομάρχης Γεωργικής Ανάπτυξης, Νίκος Μαργαρίτης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ακόμη συμμετείχαν κι άλλοι συλλόγοι, από τα Τρίκαλα, τις Σέρρες, την Ξάνθη, τη Φλώρινα, τη Λάρισα και τη Θήβα.
«Τα χορευτικά του Π.Σ. έκαναν ακόμη ένα πετυχημένο ταξίδι. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, καθώς εκτός από τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, καταφέραμε για ακόμη μία φορά να προβάλουμε τον τόπο μας, το Νομό μας», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, επισημαίνοντας πως τα χορευτικά δέχτηκαν δεκάδες προσκλήσεις από πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύει πως ο ρόλος τους έχει αναγνωριστεί σε όλη την Ελλάδα.
Χορευτές
Οι χορευτές που πήραν μέρος υπό τις οδηγίες της χοροδιδασκάλας Δήμητρας Λιναρδάτου ήταν οι, Αθανάσιος Σαμολαδάς, Ανδριάνα Κωσιορη, Αναστασία Δασουρά, Ανδρέας Χαχάμπης, Γιάννα Σεγκούνη, Γεωργία Ψιούρη, Γιάννα Ταραμπίκου, Δημήτρης Μαντάς, Δώρα Ηλιοπούλου, Δροσούλα Κόκλα, Ευαγγελία Γαλάνη, Ελένη Λαγουμιτζή, Ευανθία Σακελλάρη, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Καραμπούλη Κωνσταντίνα, Ματίνα Ζγούρα, Ματίνα Τζαβαλά, Μαρία Παπαλυμπέρη, Νάντια Κακιού, Νικόλαος Ξάνθης, Ρούλα Χασαποπούλου, Φώτης Παπαθεοδώρου και Χρήστος Μοραΐτης.
Συνοδοί. Αντώνιος Ελευθεριώτης, Αναστασία Δενδρινού, Βλάσης Λαγουμιτζής, Γεώργιος Χασαπόπουλος, Γρηγόρης Σακελλάρης, Γεωργία Χασαποπούλου, Γεωργαντά, Γκίκα Δήμητρα, Γιώτα Ξάνθη, Τάσος Γεωργαντάς, Τσιμπλιδάκη, Παναγοπούλου και Νικόλαος Γαλάνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top