Με την έκδοση λευκώματος, έκθεση πολύτιμων, ιστορικών και σπάνιων βιβλίων, εγγράφων και πινάκων και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ο Δήμος Πατρέων θα γιορτάσει το 2010 τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, η οποία είναι η παλαιότερη της χώρας. «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, αριθμεί σήμερα περίπου 200.000 τόμους βιβλίων και έχει περί τους 22.500 επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν και το μέγεθος, και τη σημασία αλλά και τη χρησιμότητά της», τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις σπουδαίες ιδιωτικές βιβλιοθήκες που δώρισαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Δημήτριος Γούναρης, ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, όπως επίσης και η μεγάλη συλλογή έργων του ζωγράφου Επαμεινώνδα Θωμόπουλο.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη πως η Πάτρα είναι υπερήφανη για τη Δημοτική της Βιβλιοθήκη, ενώ επανέφερε το αίτημα για την κατασκευή ενός νέου χώρου που θα φιλοξενήσει τη βιβλιοθήκη, δίπλα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αρχαιότερο βιβλίο που φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη χρονολογείται από το 1552 και είναι του Φίλωνος του Ιουδαίου με τίτλο «Εις τα του Μωϋσέως».
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12 Ιανουαρίου, όπου στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» θα παρουσιαστεί το επετειακό λεύκωμα για τα 100 χρόνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου. Θα τιμηθούν οι τρεις ζώντες πρώην Δήμαρχοι της Πάτρας, Θ. Άννινος, Α. Καράβολας. Ευ. Φλωράτος, στα πρόσωπα των οποίων τιμώνται όλοι οι διατελέσαντες Δήμαρχοι της Πάτρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top