Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 9ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης πολιτιστικής εκδήλωσης των απανταχού Καλαβρυτινών, που πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία εννέα χρόνια, του Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος. Ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος πιστός στο ετήσιο ραντεβού με τις χιλιάδες κόσμου που δίνει το «παρών» στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος, ετοιμάζει και φέτος τη μεγάλη αυτή γιορτή του καλοκαιριού, στη γενέθλια γη της τ. επαρχίας Καλαβρύτων. Έτσι κι εφέτος το ενδιαφέρον θα στραφεί στην τέως επαρχία Καλαβρύτων, η οποία για τέσσερις ημέρες θα «πλημμυρίσει» από κόσμο που συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος. Σκοπός και στόχος του Συλλόγου μέσα από αυτή τη σπουδαία διοργάνωση είναι η διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων του τόπου μας και η διατήρηση της ιστορίας μας. Το 9ο Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 19-20-21 και 22 Αυγούστου, στο γήπεδο της Λυκούριας, στην κεντρική πλατεία της Κλειτορίας και στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 22 Αυγούστου με εκκλησιασμό στην Ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν 40 χορευτικά συγκροτήματα (με περίπου 1.500 χορευτές), απ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα πάρουν μέρος τρία χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τα χορευτικά της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοκάστρου Βέροιας, του Συλλόγου Κερτεζιτών Αθήνας, το χορευτικό του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, της Κερπινής Καλαβρύτων, το Τμήμα Παράδοσης και Χορού Αγίου Δημητρίου Λιβαδειάς Βοιωτίας, της Λυκούριας Καλαβρύτων, του Πολιτισμικού Συλλόγου Δίστομου, ο Χορευτικός Όμιλος Μεγάλου Περιστερίου Ιωαννίνων «ΛΑΚΜΟΣ», του Δήμου Τσοτυλίου Κοζάνης, το Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως, του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Παραβόλας Αγρινίου, του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» από την Καστοριά και δεκάδες άλλα χορευτικά. Το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, τους Δήμους Καλαβρύτων και Κλειτορίας, ενώ συμμετέχουν οι Δήμοι, Αροανίας και Παΐων και όλοι οι τοπικοί Σύλλογοι της τέως επαρχίας Καλαβρύτων.
Το πρόγραμμα συνοπτικά έχει ως εξής:
Ημέρα 1η Πέμπτη 19 Αυγ.

Ώρα 12 π.μ. άφιξη χορευτικών, υποδοχή.
Ώρα 9 μ.μ. πρώτη εκδήλωση στο γήπεδο Λυκούριας.
Ημέρα 2η Παρασκευή 20 Αυγ. Πρωί επίσκεψη - περίπατος στην ιστορική πόλη.
Ώρα 7:30 μ.μ., εκδήλωση στην πλατειά Κλειτορίας. Συγκέντρωση στην ΕΣΤΙΑ ώρα 7μ.μ. και πατινάδα των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την πλατεία και ακολουθεί το χορευτικό θέαμα. Χαιρετισμοί επισήμων, ανταλλαγή αναμνηστικών, χορός ελεύθερος για όλους μέχρι το πρωί, με την ορχήστρα του Τάκη Μπαλάση.
Ημέρα 3, Σάββατο 21 Αυγ
Ώρα 10:30 π.μ. επίσκεψη στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 σχετική ομιλία, και κατάθεση στεφάνων. Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ώρα 7:30 μ.μ., κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην πλατειά Καλαβρύτων. Συγκέντρωση ώρα 7μ.μ. σε προκαθορισμένο χώρο και πατινάδα των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την πλατεία και ακολουθεί το χορευτικό θέαμα. Μετά από την κοινή χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών, θα γίνει αδελφοποίηση της Νομαρχίας Αχαΐας με την Νομαρχία Ιασίου Ρουμανίας, χαιρετισμοί από τους συμμετέχοντες, ανταλλαγή αναμνηστικών και θα ακολουθήσει η παραδοσιακή ορχήστρα και χορός ελεύθερος για όλους μέχρι αργά, μετά τα μεσάνυχτα.
Ημέρα 4, Κυριακή 22 Αυγ .
Ώρα 9 π.μ. Εκκλησιασμός μετ΄ αρτοκλασίας στην Ι.Μ. Αγίας Λάβρας. Υπογραφή του Μνημονίου Αδελφοποίησης. Τέλος εκδηλώσεων.
Σημείωση:
Α* Προσκαλούμε χορευτικά που επιθυμούν να συμμετέχουν στην μεγάλη γιορτή των απανταχού της γης Καλαβρυτινών να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Π.Σ. Αθανάσιο Φραντζή. Τηλ. 6972296949.
Β* Ίσος υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα, οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top