Αφού διατρέξει ο Λάδωνας μια απόσταση δεκαπέντε (15) χιλιομέτρων τροφοδοτώντας το σπάνιο υδροβιότοπο, αφήνοντας ολόγυρα του τις κορυφές των βουνών μας, άλλες γυμνές και άλλες καταπράσινες από τα πουρνάρια της περιοχής φθάνει στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα.
Σε όλη τη διαδρομή του ποταμού, παράλληλα στην ροή του υπάρχει ένα πολύ καλό τουριστικό οδικό δίκτυο ασφαλτοστρωμένο που δίνει την δυνατότητα για άμεση προσπέλαση στο Πλατανοδάσος και στις φυσικές ομορφιές του Λάδωνα.
Με την λίμνη έχουμε ένα σπάνιο φαινόμενο της φύσης. Μια μεγάλη λίμνη μέσα σε κακοτράχαλο και απόκρημνο ορεινό όγκο. Οι πράσινες πλαγιές και κορυφές των βουνών καθρεπτίζονται στην μικρή μας «θάλασσα», την τεχνητή λίμνη και δημιουργούν ένα μαγευτικό και ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο, που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα δημιουργείται από το τεχνητό φράγμα μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών. Στο τεχνητό φράγμα του Λάδωνα στη θέση Πήδημα ο επισκέπτης θαυμάζει την δύναμη της ανθρώπινης παρέμβασης στην φύση πριν από 55 χρόνια.
Η λίμνη έχει μήκος δεκατεσσάρων (14) χιλιομέτρων περίπου και μέσο πλάτος 350 μέτρα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κάνει βαρκάδα να ψαρέψει στις όχθες της, να ηρεμεί και να αυτοσυγκεντρώνεται ακούγοντας το κελάηδισμα των κάθε λογής πουλιών και τα κουδουνίσματα των γιδοπροβάτων που βόσκουν αμέριμνα στις γύρω πλαγιές των βουνών.
Η λίμνη λειτουργεί ως ταμιευτήρας του νερού. Το νερό της λίμνης μέσα από μια σήραγγα σε σχήμα αυγού μεγάλης διατομής και μήκους 9,00 χιλιομέτρων που διατρυπά το απέναντι βουνό καταλήγει στην περιοχή «Σπάθαρι». Εκεί πέφτοντας από μεγάλο ύψος δίνει κίνηση στους στροβίλους του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου που παράγει το Ηλεκτρικό ρεύμα για να φωτίσει τα σπίτια μας να λειτουργήσουν οικιακές συσκευές, βιοτεχνίες και βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων.
Όλα τα παραπάνω μας τα προσφέρει ο Λάδωνας με τα νερά του και το μαγευτικό φυσικό του περιβάλλον. Αβίαστα προκύπτει η ανάγκη να προστατεύσουμε το ποτάμι μας, το Λάδωνα και το περιβάλλον του σαν κόρη οφθαλμού από κάθε πηγή ρύπανσης.
Και να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα: Μήπως πρέπει στην περιοχή να δημιουργηθεί ένα σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να εκπαιδεύει, να μαθαίνει στα παιδιά μας τις λειτουργίες και τις ευαισθησίες του περιβάλλοντος και να τους εμπνέει την αξία της καθαρής φύσης και πώς το νερό που βγαίνει από τις πηγές του Λάδωνα δίνει ζωή στη φύση, παράγει προϊόντα διατροφής, δίνει δυνατότητα για αθλητικές δραστηριότητες, για τουρισμό, για ψάρεμα και το κυριότερο πώς το νερό γίνεται Ηλεκτρικό ρεύμα;
Ο Δήμος Παϊων, ο Παραλαδώνιος Σύνδεσμος Δάφνης, οι Σύλλογοι των χωριών μας της Μουριάς, της Πουρναριάς, της Βάχλιας όλοι οι φορείς το θέλουν,το θεωρούν απαραίτητο και θα βοηθήσουν ηθικά και οικονομικά. Υπάρχει κτιριακή υποδομή. Υπάρχει ξενοδοχειακή υποδομή. Το Γυμνάσιο, το Λύκειο της Δάφνης, τα σχολεία της περιοχής μας μπορούν και θα βοηθήσουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου