Η αγωνία και το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των συλλόγων και των φορέων της τέως επαρχίας Καλαβρύτων για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών της στοιχείων και την απόκρουση της «επίθεσης» που δέχεται σε ιστορικό επίπεδο, κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, σε συνεργασία με τους Δήμους Πατρέων, Καλαβρύτων, Παΐων, Αροανίας και Κλειτορίας και δεκάδες τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Ο σεβασμός στην εθελοντική προσπάθεια, η διαφύλαξη των τοπικών πολιτιστικών ιδιωμάτων, η ανάγκη ανάπτυξης αγαστής συνεργασίας με τους τοπικούς συλλόγους, την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους φορείς της Πολιτείας και η άμεση ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των προσπαθειών υποβάθμισης των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην τέως επαρχία Καλαβρύτων, ήταν οι προϋποθέσεις που έθεσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που θα γίνουν στην κατεύθυνση διάσωσης της παρακαταθήκης του τόπου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν δύο συντονιστικές επιτροπές που θα έχουν αμφίδρομη πληροφόρηση και θα αναλάβουν να καταρτίσουν ένα αρχικό σχέδιο δράσης.
Στην ημερίδα επισημάνθηκε πως η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί στοιχείο που προσδιορίζει την ιστορική ταυτότητα κοινωνικών ομάδων και εθνών και σε κάθε περίπτωση η διαφύλαξη της πολιτιστικής συνείδησης ενισχύει τη διατήρηση της ιστορικής τους συνέχειας.
Το προεδρείο της ημερίδας, που αποτελούσαν ο Δήμαρχος Παΐων, Κ. Ασημακόπουλος, η Γραμματέας της Π.Ε.Κ.Α, Μαρία Δαφαλιά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλειτορίας, Περικλής Λυμπέρης και ο πρόεδρος του Π.Σ. Αθανάσιος Φραντζής εξέφρασε την ικανοποίησή του, όχι μόνο για τη μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι φορείς, αλλά και για τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Όπως είπαν, ήταν μια συνάντηση με άριστες εντυπώσεις, γόνιμο προβληματισμό και άμεσα αποτελέσματα.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας στη σύντομη τοποθέτησή του, τόνισε πως θα στηρίξει ενεργά όσες πρωτοβουλίες αναληφθούν για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ
Στη διάρκεια της ημερίδας αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο συντονιστικές επιτροπές που θα αναλάβουν την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η μία εκ των δύο αυτών επιτροπών, θα συνεργάζεται και θα συντονίζει τις δράσεις και τον αγώνα των φορέων της τέως επαρχίας Καλαβρύτων και των απανταχού Καλαβρυτινών για την αντιμετοπηση της συνεχούς και συστηματικής επιχειρούμενης διαστρέβλωσης της ελληνικής ιστορίας.
Στην επιτροπή αυτή, προτάθηκε να συμμετέχουν, ο Νομάρχης Αχαΐας, οι Δήμαρχοι Πατρέων, Αιγίου, Καλαβρύτων, Παΐων, Αροανίας και Κλειτορίας, εκπρόσωποι του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, της Π.Ε.Κ.Α και της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθηνών.
ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ
Ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης της τέως επαρχίας, με την έκδοση ενός πολύπτυχου ενημερωτικού εντύπου που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν όλοι οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις Δήμους της πρ. επαρχίας Καλαβρύτων, της δημιουργίας ενός DVD στο οποίο θα καταγράφονται τα θρησκευτικά, ιστορικά και φυσικά μνημεία της περιοχής, καθώς και η έκδοση ενός λευκώματος με τα ιστορικά στοιχεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χωριού.
Στην επιτροπή αυτή, συμμετέχουν οι πρόεδροι του Π.Σ. Αθανάσιος Φραντζής, Παϊων Γεώργιος Παλαιολογόπουλος, Αγριδιωτών Αροανίας Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, Κάτω Βλασίας Ειρήνη Μητροπούλου, Δρυμού Κλειτορίας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Δροσάτου Αντώνης Παπαχριστόπουλος και Προφήτη Ηλία Χαράλαμπος Πλώτας.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει η αδελφοποίηση του Ιστορικού Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας με την Ιστορική Ελληνική Κοινότητα Ιάσιου Ρουμανίας, γιατί στο Ιάσιο σχεδιάστηκε η έναρξη της επανάσταση του 1821 και ετέθη επικεφαλής του αγώνα ως αρχιστράτηγος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.
Στην ημερίδα απέστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα συμπαράστασης και αγώνα ο επιφανής συμπατριώτης μας , Θεόδωρος Σπυρόπουλος κάτοικος Σικάγο Συντονιστής περιφέρειας ΗΠΑ του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αποδήμων Καλαβρυτινών.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ
Στην ημερίδα παρέστησαν το σύνολο των εκπροσώπων φορέων και συλλόγων που είχαν προσκληθεί από τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο και συγκεκριμένα, Αγριδιωτών Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, Γκερπεσιωτών Χαράλαμπος Πλώτας, Δροσάτου Αντώνης Παπαχριστόπουλος, Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών Γεώργιος Φωτόπουλος, Κάτω Βλασίας Ειρήνη Μητροπούλου και Μαρία Καρναβά, Κάτω Δρυμός Ιωάννης
Παναγιωτόπουλος, Κερτεζιτών Γεώργιος Χασαπόπουλος, Κλειτορίας Γεώργιος Αγγελόπουλος, Λιβαρντζινών Ιωάννης Βλάχος, Λεχουριτών Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, Μανεσιωτών Κωνσταντίνος Τζούρας, Μικροποντιωτών Θάνος Φραντζής, Μπουμπουκιωτών Βασίλης Σταθούλιας, Σειραίων Πάτρας Σάκης Μεντζελόπουλος, Σουβαρδιωτών Σταματία Φατούρου, Τρεχλού Παντελής Χρυσανθακόπουλος και Φλαμπουριωτών Ευάγγελος Δημόπουλος. Συμμετείχαν επίσης οι: π. Βασίλειος Πατσός, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, η διαμερισματική σύμβουλος Κ.Δ. Πάτρας Ασπασία Καρέλα, ο διευθυντής Τ.Π. & Δανείων Πάτρας Φωκίων Χολιαστός, Ανδρέας Τζούδας, Χρίστος Χαμακιώτης, Ηλίας Κωσταντινόπουλος, Νικολίτσα Βλάντη και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Π.Σ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου