Ο Γαλλοελληνικός σύλλογος «το Στέκι μας» είναι μία προσωπική πρωτοβουλία της Κας Ζαφειροπουλου Μαρίας η οποία κατάγεται από τα Καλάβρυτα έζησε και μεγάλωσε στην Πάτρα και τα τελευταία δέκα χρόνια διαμένει στην πόλη Lille της βόρειας Γαλλίας.
Ο σύλλογος αυτός ιδρύθηκε με σκοπό να προάγει την Ελληνική κουλτούρα στους Γάλλους, μέσα από τους Ελληνικούς χορούς, την ελληνική κουζίνα, την Ελληνική γλώσσα και μουσική αλλά και με δρώμενα όπως το θέατρο σκιών και την αναζωπύρωση διαφόρων Ελληνικών εθίμων. Ο σύλλογος αυτός ήρθε να ενωθεί εδώ στην Ελλάδα με το άλλο του μισό τον Ελληνογαλλικό σύλλογο «le Francophile» του οποίου ιδρυτής είναι η αδερφή της Μαρίας, Αθηνά Ζαφειροπούλου, Δικηγόρος, κάτοικος Πατρών η οποία επί πολλά έτη έζησε και σπούδασε στην Γαλλία. Ο Francophile είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος με βασικό στόχο και σκοπό την διάδοση του Ελληνικού στοιχείου στο εξωτερικό οργανώνοντας σε συνεργασία με τον Γαλλοελληνικό σύλλογο Το Στέκι μας διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρο στην Ελλάδα και στην Γαλλία.
Μία από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην πόλη Lille της Βόρειας Γαλλίας. Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος παρευρέθηκε εκεί καλεσμένος από τους δυο συλλόγους για να χορέψει παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς φορώντας τοπικές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε στο θέατρο του Δημαρχείου της πόλης παρουσία των τοπικών αρχών της Βόρειας Γαλλίας προέδρων γαλλικών συλλόγων, δημοσιογράφων αλλά και πλήθος κόσμου. Και στις δύο παραστάσεις οι καλεσμένοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από την άψογη εμφάνιση του Παγκαλαβρυτινόυ συλλόγου όπου στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι με ελληνικούς χορούς όπου Γάλλοι αλλά και Έλληνες ομογενείς χορεύανε ασταμάτητα..
Μέσα σε όλο αυτό το ευχάριστο κλίμα οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων από «το Στέκι μας» Μαρία Ζαφειροπούλου ως πρόεδρος και Matthieu Meerpoel αντιπρόεδρος, από τον Francophile Αθηνά Ζαφειροπούλου ως πρόεδρος και Δημήτρης Αγγελόπουλος αντιπρόεδρος και του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Κο Φραντζή Αθανάσιο ανταλλάξανε πλακέτες και δώρα. Οι τρεις σύλλογοι σφραγίσανε την άριστη συνεργασία τους με ένα ραντεβού την επόμενη χρονιά με περισσότερες παραστάσεις σε περισσότερες από μια πόλη της Γαλλίας.
Στα πλαίσια της συνεργασίας των Συλλόγων το Στέκι μας και Francophile δυο προγραμματισμένες ανταλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Έντεκα έλληνες μαθητές φιλοξενήθηκαν στην Γαλλία από συνομήλικους τους, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ανταλλάξουν απόψεις και κουλτούρα ενισχύοντας την Ελληνογαλλικη φιλία. Τον Αύγουστο φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα μια ομάδα Γάλλων ηλικιωμένων οι οποίοι θα επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και θα ζήσουν μαζί μας διάφορα ελληνικά έθιμα.
Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πρωτοβουλία ανθρώπων που έχουν όρεξη για δημιουργία και αγάπη για την χώρα τους. Τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να τις επιβραβεύουμε και να τις στηρίζουμε γιατί είναι αυτές που κάνουν πραγματικότητα την φιλία μεταξύ των λαών, προωθούν το ελληνικό πνεύμα στο εξωτερικό και κρατούν τους Έλληνες ομογενείς ακόμα πιο κοντά μας.
Ιδιαίτερη αναφορά στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Γαλλία με τη συμμετοχή του Παγκαλαβρυτινού, έκανε ο γαλλικός έντυπος Τύπος.
Στη γαλλική εφημερίδα «La VOIX du Nord», δημοσιεύτηκε άρθρο με τον τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον Ελληνικό πολιτισμό, την μουσική και το χορό».
Στο άρθρο, αναφερόταν «Δύο αδελφές, η μία στη Λίλλη η άλλη στην Ελλάδα (στην Πάτρα), αποφάσισαν να οργανώσουν για πρώτη φορά μια κοινή παραδοσιακή εκδήλωση με σκοπό την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των λαών της Γαλλίας, της Ελλάδας , της Κύπρου και τους Φιλέλληνες της Λιλ.
Τετάρτη βράδυ, η αίθουσα κατάμεστη για την εκδήλωση που διοργανώνουν ο σύλλογος το στέκι μας, με πρόεδρο την Μαρία Ζαφειροπούλου και ο σύλλογος Francophiles, με πρόεδρο την Ζαφειροπούλου Αθηνά, με την παρουσία του Προξένου της Ελλάδας στη Λίλλη, Constantin Tournakis.
Μία εκδήλωση που υποστηρίζεται από τον Δήμο και την Νομαρχια της Βόρειας Γαλλίας, οι οποίοι παρείχαν υλικοτεχνική υποστήριξη. Την προηγούμενη ημέρα, η αίθουσα ήταν επίσης γεμάτη και οι συμμετέχοντες με την παρουσία του ελληνικού τύπου και της τηλεόρασης έστησαν χορό Συρτάκι για περισσότερο από δύο ώρες, με τέλεια παρέα.
Σαράντα έλληνες παραδοσιακοί χορευτές του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου, τον οποίο προεδρεύει ο κ.Αθανάσιος Φραντζής, ήρθαν να εκπροσωπήσουν την χώρα τους για να παρουσιάσουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ένα καλό κίνητρο για όλους μας να ταξιδέψουμε στην όμορφη χώρα και για όσους έχουν την περιέργεια να δοκιμάσουν κρασί, καθώς και ελληνικά γλυκά. Οι θεατές γοητευμένοι παρέμειναν μέχρι το τέλος της βραδιάς γεμάτοι θαυμασμό για την απόδοση των χορευτών καθώς και για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Γαλλική Κοινότητα της Πάτρας "Είμαι περίεργη για τα πάντα και με ενδιαφέρουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Πήγα στην Ελλάδα όταν ήμουν νέα και ξαναβρίσκω με χαρά τους χορούς και τους όμορφους χορευτές. Όλα αυτά με κάνουν να θέλω να επιστρέψω», λέει ο Brigitte. Ακόμα και οι χορευτές ήρθαν στην Γαλλία για αρκετές μέρες για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τους κατοίκους της Λίλ. "Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στη Βόρεια Γαλλία και στη Λίλλη και είμαστε πολύ ευτυχείς. Λιλ, είναι μια όμορφη πόλη με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και φιλικούς και αυθόρμητους κατοίκους. Ήδη εκτίμησα την χθεσινή συμμετοχή τους στους ελληνικούς χορούς», λέει ο Αθανάσιος Φραντζής. Δύο ημέρες ευτυχίας και ταξιδιού χάρις στο όραμα των δύο αδελφών, της Μαρίας και της Αθηνάς, η μία με στόχο την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας στη Λιλ και η άλλη προσπαθώντας να συγκεντρώσει την γαλλική κοινότητα της Πάτρας και να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν και να μοιραστούν όμορφες στιγμές.
Σε κάθε περίπτωση στη Λίλλη, η αίθουσα ήταν κατάμεστη, και η αλχημεία φοβερή... • J.-M».
Αναχώρησαν οι Γάλλοι επισκέπτες
* Γράφει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος
Αποχαιρέτισαν τα Καλάβρυτα το γκρουπ των 25 Γάλλων που φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου» για 12 μέρες.
Άλλη μια επιτυχημένη συνεργασία των δυο συλλόγων του Γαλλοελληνικου «το Στέκι μας» και του Ελληνογαλλικου «Les Francophiles» ολοκληρώθηκε στα πλαίσια ανταλλαγής και αδελφοποίησης μεταξύ των δυο λαών. Οι δυο καταξιωμένες αδερφές Μαρία και Αθηνά Ζαφειροπούλου πρόεδροι των δύο συλλόγων αποδεικνύουν συνεχώς την αγάπη τους για τον τόπο τους, για την χώρα τους.
Πρέπει να τις ευχαριστήσουμε και να ενισχύουμε τέτοιου είδους προσπάθειες που δίνουν ζωή και ανάσα σε ένα μέρος άκρος τουριστικό και που έχει την ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη προβολή όχι μόνο εντός των συνόρων, αλλά και εκτός του Ελλαδικού χώρου.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυο σύλλογοι είχαν προγραμματίσει για τους 25 Γάλλους επισκέπτες τους να παρευρεθούν στο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα που έγινε φέτος με μεγάλη επιτυχία στο όμορφο χωριό Δάφνη.
Εκεί ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου, Αθανάσιος Φραντζής τίμησε για την προσφορά της στα πολιτιστικά την Πρόεδρο του συλλόγου «το στέκι μας» Μαρία Ζαφειροπούλου, ενώ ο Δήμαρχος Παΐων, Κώστας Ασημακόπουλος πρόσφερε τοπικά προϊόντα στον Αντιπρόεδρο του Ελληνογαλικου συλλόγου, Δημήτρη Αγγελόπουλο.
«Φεύγουμε πραγματικά κατενθουσιασμένοι από τον τόπο σας, έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την φιλοξενία, για τους ανθρώπους, για τις γεύσεις αλλά και τις ομορφιές που κρύβουν τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή» μας είπαν αποχαιρετώντας τα Καλάβρυτα οι Γάλοι δημοτικοί σύμβουλοι Gisele Dierckens, Matthieu Meerpoel, kai Viviane Schoonheere.
Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού το πρόγραμμά τους περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Δημοτικό Σχολείο), στην εκκλησία και στο τόπο Θυσίας. Δίωρη προβολή της ιστορίας των Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Αρχοντικό Ζαφειροπούλου όπου παρακολούθησαν πέρα από τους Γάλλους και καλεσμένοι μέλη των δυο συλλόγων. Φυσικά από το πρόγραμμα τους δεν θα μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στα μοναστήρια της περιοχής Άγιας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου που εντυπωσιάζουν και τον ποιο δύσκολο επισκέπτη τους. Πέρα από τους ιστορικούς και Θρησκευτικούς χώρους οι δυο σύλλογοι οργάνωσαν για τους καλεσμένους τους πεζοπορία στις πηγές του γραφικού χωριού Καλιφωνίου «Νόμo» και «Κεφαλόβρυσο».
Επισκέφθηκαν επίσης τις πηγές, το πεστροφείο, το νερόμυλο στο Πλανητέρο . Γοητευμένοι έμειναν από τα σπήλαια των λιμνών όπου η φαντασία με βοήθεια τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες μπορεί να φτιάξει τα ποιο περίεργα. Για να μπορέσουν όμως να αγαπήσουν οι ξένοι τον τόπο μας και να μεταδώσουν το μήνυμα αυτό στην χώρα τους δεν έπρεπε να σταθούμε μόνο στο τουριστικό κομμάτι. Προσπαθήσαμε να τους φέρουμε κοντά με τους κάτοικους, να δουν τις καθημερινές εργασίες τους, να μιλήσουν όσο το δυνατό ελληνικά, να γλεντήσουμε ελληνικά, να φτιάξουμε μαζί τους τοπικά προϊόντα και ελληνικά φαγητά. Στην ευρύτερη περιοχή οι 25 Γάλλοι επισκέφθηκαν την Πάτρα και τα αξιοθέατα της, τον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου, το νέο Μουσείο Πατρών, το Αρχαίο Ωδείο, το κάστρο και την Achaia Claous. Θα ήταν παράληψη να μην επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Δελφοί και τα Ολυμπία αλλά και να χαρούν τις ελληνικές παραλίες όπως αυτή της Πούντας της Καλογριάς και τα ιαματικά Λουτρά της Κυλλήνης. Η αξιόλογη αυτή προσπάθεια από τους δυο συλλόγους που με μεράκι διοργάνωσαν το ταξίδι των Γάλλων δεν θα ήταν επιτυχής χωρίς την συμβολή των κατοίκων των Καλαβρυτινών. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους κατοίκους και επιχειρηματίες των Καλαβρύτων για την ευγένεια τους, την ζεστασιά τους και την καταπληκτική εξυπηρέτηση που πραγματικά συμπληρώνει την προσπάθεια αυτή των δυο συλλογών. Συγχαρητήρια και ευχόμαστε κάθε χρόνο όλο και ποιο πολύ να συναντάμε τέτοιου είδους προσπάθειες. * Ο κ. Αγγελόπουλος είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού συλλόγου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου