«Αν οι εκατοντάδες σταυροί από τους τάφους των σκοτωμένων Καλαβρυτινών τις 13 Δεκέμβρη του ’43 γίνονταν δέντρα ποτισμένα με το αίμα τους θα έκαναν τεράστια κλαδιά που θα έφθαναν για να κουρνιάσουν πάνω τους χιλιάδες περιστέρια της ειρήνης».

Αυτή η αναφορά του αντιδημάρχου Αροανίας, συγγραφέα-λογοτέχνη, Κωνσταντίνου Νικολόπουλου- Καμενιανίτη σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όσους παρέστησαν χθες στο Πάνδημο Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Αγίου Αλεξίου αποτίνοντας φόρο τιμής στα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Σε μία σεμνή τελετή μνήμης που διοργανώνει ανελλιπώς από το 1945 ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας στον Ιερό ναό Αγίου Αλεξίου, μετόχι της Αγίας Λαύρας, πλήθος κόσμου απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής το 1943, στα χωριά της τέως επαρχίας Καλαβρύτων και στην μαρτυρική πόλη.

Στο Μνημόσυνο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος για ακόμη μία φορά απέδειξε το έντονο ενδιαφέρον του για την ιστορία της Αχαΐας, τιμώντας με τη σειρά του τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Η τελετή έγινε σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και τους Δήμους Πατρέων, Καλαβρύτων, Παΐων, Αροανίας και Λευκασίου, ενώ το δίσκο του Μνημοσύνου πλαισίωσε τιμητική φρουρά από το ΚΕΤχ και εκπρόσωποι των τριών σωμάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αμέσως μετά την τέλεση του Μνημοσύνου έγινε επίκαιρη ομιλία από τον αντιδήμαρχο Αροανίας, συγγραφέα- λογοτέχνη, Κωνσταντίνο Νικολόπουλο- Καμενιανίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1943, από την «καταστροφική» διαδρομή των γερμανικών στρατευμάτων στα χωριά της τέως επαρχίας Καλαβρύτων μέχρι την αποφράδα ημέρα της 13ης Δεκέμβρη και το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος παρέθεσε καφέ και αναψυκτικά στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού ναού, όπου συζητήθηκαν τα ιστορικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1943, ενώ ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής επεσήμανε για ακόμη μία φορά την επιτακτική ανάγκη διατήρησης της ιστορίας του τόπου μας στις νέες γενιές.
Στην επετειακή εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Αχαΐας, Δ. Κατσικόπουλος, ο τ. Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο Δήμαρχος Παΐων, Κ. Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, Ν. Τζανάκος, οι αντιδήμαρχοι Γ. Ζαφειρόπουλος και Κ. Κουμπουρλή, ο νομαρχιακός σύμβουλος Βλ. Δρακόπουλος, οι πολιτευτές Δ. Τριανταφυλλόπουλος και Γ. Σιγαλός, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πάτρας Ηλίας Κόττικας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ανδρέας Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top