Μία ακόμα σημαντική πολιτιστική συνεργασία «εγκαινίασε» ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας, στο πλαίσιο του δράσεων που έχει αναπτύξει εκτός των συνόρων της Αχαΐας. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου αντάξιοι πρεσβευτές της παράδοσης του τόπου μας ταξίδεψαν πρόσφατα στην «καρδιά» της Ηπείρου, στο Δήμο Μετσόβου, μεταφέροντας τη «φλόγα» του πολιτισμού. Η κουλτούρα και η πολιτιστική ιστορία των δύο περιοχών αντάμωσαν σε μια μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο κέντρο της πόλης με πρωτοβουλία του Δήμου Μετσόβου, ο οποίος και απηύθυνε την πρόσκληση στα χορευτικά του Π.Σ. Ήταν μια μοναδικήΠατρινομετσοβίτικη παραδοσιακή εκδήλωση μέσα από την οποία και θεμελιώθηκε η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιοχές.
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε για το Μέτσοβο το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου και με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό και την ηλιοφάνεια, αφού έκανε ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση στην Αμφιλοχία και στο Φράγμα του Λούρου έφθασε στον προορισμό της το μεσημέρι. Εκεί υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία ο υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Μετσόβου, Γεώργιος Μέτσιος. Το μεσημέρι ήταν αφιερωμένο σε μια βόλτα στα αξιοθέατα της όμορφης αυτής, πόλης αλλά και στην προετοιμασία των χορευτών για την απογευματινή εκδήλωση. Το απόγευμα οι χορευτές ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές διασχίζοντας πεζοί τα σοκάκια του Μετσόβου, έφθασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία είχε διαμορφωθεί και στολιστεί κατάλληλα για την εκδήλωση, δίνοντας παραδοσιακό χρώμα. Σε μικρό υψόμετρο και σε σημείο εμφανές από την πλατεία, στο χώρο του Δημαρχείου είχαν πάρει τις θέσεις τους τα χορευτικά τμήματα του Δήμου. Μουσικοί με παραδοσιακά όργανα συνόδευσαν τους χορευτές, οι οποίοι άρχισαν να κατηφορίζουν το δρόμο με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μετσόβου, Κωνσταντίνο Τζαφέα. Στην κεντρική πλατεία επικρατούσε ήδη το αδιαχώρητο με κατοίκους και επισκέπτες να θαυμάζουν το μοναδικό αυτό θέαμα.
Την εκδήλωση άνοιξε το μικρό χορευτικό τμήμα του Δήμου Μετσόβου, το οποίο παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της περιοχής. Ακολούθησε μια μικρή διακοπή για τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Δήμαρχος εντυπωσιασμένος από την παρουσία των χορευτικών του Π.Σ. συνεχάρη τους χορευτές και το Σύλλογο, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας σπουδαίας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιοχές, οι οποίες όπως είπε, έχουν κοινά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν, αλλά και για τη ζεστή φιλοξενία μετέφερε τις επιστολές του Νομάρχη Αχαΐας, του Δημάρχου Πατρέων, αλλά και των Δημάρχων Καλαβρύτων και Παΐων, ανταποδίδοντας την πρόσκληση. «Ήρθαμε μεταφέροντας μήνυμα συνεργασίας στη μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας, της παράδοσης της Ελλάδας μας, κόντρα στο τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που επιχειρούν κάποιοι», είπε ο κ. Φραντζής, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και τις δράσεις του Συλλόγου.
Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ ο Δήμαρχος Μετσόβου έδωσε στον πρόεδρο του Π.Σ. καλάθια με τοπικά προϊόντα της περιοχής προκειμένου να τα δώσει στους εκπροσώπους των φορέων της Αχαΐας μεταφέροντας τους θερμούς του χαιρετισμούς.
Αμέσως μετά συνεχίστηκε η μεγάλη χορευτική εκδήλωση. Τα χορευτικά του Π.Σ. πήραν τη «σκυτάλη» και παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα χορών, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Ο χορός που έκλεψε όμως την παράσταση ήταν αυτός του «Αί Γιώργη», ένα τραγούδι που αντιπροσωπεύει την Άνοιξη και λένε οι ίδιοι οι τραγουδιστές χορεύοντας με τις γκλίτσες τους, οι οποίες είναι στολισμένες με άνθη.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)



Ακολούθησε το μεγάλο χορευτικό τμήμα του Δήμου Μετσόβου, ενώ μετά την παρουσίαση δεν άργησε να στηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο συναπάντημα. Πρώτος ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Π.Σ. έσυραν το χορό συμπαρασύροντας τον κόσμο σ’ ένα πρωτοφανές παραδοσιακό γλέντι. Για περισσότερες από τρεις ώρες, η κεντρική πλατεία του Μετσόβου μετατράπηκε σε χώρο κεφιού και διασκέδασης.

Το βράδυ ο Δήμαρχος παρέθεσε δείπνο στα μέλη της αχαϊκής αντιπροσωπείας σε γνωστό κατάστημα του κέντρου της πόλης, στο οποίο μεταφέρθηκε το παραδοσιακό κλίμα με την παρουσία των μουσικών που είχαν συνοδέψει νωρίτερα τα χορευτικά τμήματα.
Την επόμενη ημέρα το πρωί και λίγο πριν την αναχώρηση των μελών των χορευτικών και του Π.Σ. από το Μέτσοβο, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τους εκπροσώπους της Αχαΐας για να τους αποχαιρετήσει, αλλά και για να τους εκφράσει και πάλι τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια του για την παρουσίασή τους. «Έχω δεχτεί πολλές αποστολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σαν και τη δική σας, όμως πρώτη φορά. Η οργάνωσή σας, η ποιότητα, αλλά και η παρουσίασή σας ήταν πραγματικά υποδειγματική και μας εντυπωσίασε όλους. Πραγματικά θα ήταν πολύ καλό να μας συνομιλήσετε και με τα δικά μας χορευτικά για να ανταλλάξετε προτάσεις και ιδέες», ανέφερε ο κ. Τζαφέας, απευθύνοντας νέα πρόσκληση στα χορευτικά τμήματα για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος. Ο πρόεδρος του Π.Σ., ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και ανταπέδωσε την πρόσκληση για το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα. Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Μετσόβου η επικοινωνία από εδώ και στο εξής θα είναι συχνή, καθώς επισκέπτεται την Πάτρα τακτικά, καθώς σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο η κόρη του.
Με πλούσιες εμπειρίες και ικανοποίηση στις αποσκευές τους, τα μέλη της αχαϊκής αντιπροσωπείας αναχώρησαν από το Μέτσοβο το μεσημέρι της Κυριακής. Κάνοντας μια μικρή στάση στα Ιωάννινα, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων, αλλά και το νησάκι της κυρά Φροσύνης πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top