Ο υπουργός ΑνάπτυξηςΔημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός ΑνάπτυξηςΓιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς εγκαινίασαν το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην κορυφή Νεραϊδοράχη σε ύψος 2340 μέτρα του όρους Χελμός.
Πριν από τα εγκαίνια ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος τέλεσε τον αγιασμό ο οποίος παρατήρησε πως μέσα από τηλεσκόπια όπως ο «Αρίσταρχος» μας δίνουν την δυνατότητα να εξερευνούμε τα δημιουργήματα του Θεού όχι όμως και τον ίδιο τον Θεό. Στην συνέχεια ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος έκανε ιστορική αναδρομή της από το 1999 που ξεκίνησε η διαδικασία και μέχρι τα εγκαίνια και ευχαρίστησε όλους εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου που δίνει προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή των Καλαβρύτων. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και ο Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: "Μοιράζομαι μαζί σας τα συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας για το μεγάλο αυτό έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ο «Αρίσταρχος», το υπερσύγχρονο αυτό τηλεσκόπιο παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο φέρει το όνομα του πραγματικού πατέρα του ηλιοκεντρικού συστήματος, αποτελεί προϊόν συνεργασίας πολλών και διαφορετικών φορέων. Παρακολουθώ προσωπικά το μεγαλόπνοο αυτό έργο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Περιφερειάρχης, τον Νοέμβριο του 2006. Έχουμε πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με διάφορους φορείς για το έργο, το έχουμε δει να προχωράει και να μεγαλώνει σιγά-σιγά. Με την άδεια των εμπνευστών και των υπευθύνων του έργου, θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να το θεωρώ, στον μικρό βαθμό που αναλογεί, κομμάτι και του δικού μου εαυτού".
Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και το γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο. Το 2006 ήμασταν εδώ για να δούμε την πορεία του έργου. Και τώρα για τα εγκαίνια λειτουργίας του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος». Του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της Χώρας μας. Ενός από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης. Με το νέο τηλεσκόπιο συνεχίζεται στον 21ο αιώνα η μακρά παράδοση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η παράδοση που ξεκίνησε το 1846 με δωρεά του Βαρώνου Σίμωνος Σίνα. Δικαίως το τηλεσκόπιο βαπτίστηκε «Αρίσταρχος» προς τιμήν του πρώτου αστρονόμου που πρότεινε το ηλιοκεντρικό σύστημα πολλούς αιώνες πριν από τον Κοπέρνικο. Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο και έγινε πραγματικότητα με τη χρηματοδοτική συμβολή και της ΕΕ. Ως υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισα από την πρώτη στιγμή τη σημασία του έργου αυτού για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να το στηρίξω ποικιλοτρόπως. Το πρώτο αναγκαίο έργο ήταν η διάνοιξη του δρόμου από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων μέχρι την κορυφή του Χελμού στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Όλοι άλλωστε θυμόμαστε ότι ο δρόμος αυτός για πολλά χρόνια, ήταν σε τραγική κατάσταση. Το δεύτερο σημαντικό βήμα, απόλυτα αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του τηλεσκοπίου, ήταν η ηλεκτροδότηση του Αστεροσκοπείου από τη ΔΕΗ, την οποία και συγχαίρω. Και αυτό ήταν ένα έργο ιδιαίτερα δαπανηρό λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Η ηλεκτροδότηση ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες χάρις και στις προσπάθειες των στελεχών της ΔΕΗ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top