Σήμερα, 15 Μαρτίου 2009, πραγματοποιηθήκαν οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις, παρουσία κλήρου και λαού.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν το επιστέγασμα όλων αυτών των προπαρασκευαστικών ενεργειών, φλογερών ανθρώπων που έβλεπαν ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από τον ξεσηκωμό του Έθνους μετά από τόσα χρόνια σκλαβιάς. Ο τελικός ξεσηκωμός και η έναρξη του Εθνικού απελευθερωτικού αγώνα άρχισε ουσιαστικά τις πρώτες μέρες του Μαρτίου του 1821, με τα οργανωμένα ένοπλα επαναστατικά γεγονότα, στην Επαρχία Καλαβρύτων, των οποίων η ύπαρξη δε δύναται να αμφισβητηθεί από κανένα διότι είναι ιστορικώς τεκμηριωμένα. Οι επαναστήσαντες κατά των Τούρκων, ορκίστηκαν επίσημα υπό τη σκέπη του Ιερού Λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», πριν από την 25η Μαρτίου 1821.
Η ημερομηνία αυτή απλώς θεωρήθηκε ως επίσημη ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα και τούτο διότι την ψυχή των Ελλήνων γέμιζε από πίστη και ελπίδα ο τριπλός συνδυασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της ανανεώσεως της με την άνοιξη και της Αναστάσεως του Γένους που εκφράσθηκε ομοίως δια του στόματος του σεπτού Ιεράρχου Γερμανού ειπόντος: «Αναστήτω το Έθνος και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού.
Σήμερα δυστυχώς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παραδοξολογίες με τις οποίες επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορίας και η αμφισβήτηση της συμβολής της Επαρχίας Καλαβρύτων στην εθνεγερσία του 1821, θεωρούμε σκόπιμο να φέρουμε σε ευρύτερη δημοσιότητα τα δυο σημαντικά ομαδικώς οργανωμένα ένοπλα επαναστατικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 16 και 17 Μαρτίου 1821, στην τοποθεσία «Φροξυλιά» του χωριού μας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έτυχαν ανάλογης προβολής και συνεπώς γνώσης από τον ευρύτερο Καλαβρυτινό και όχι μόνο κόσμο.
Τα γεγονότα στηρίζονται σε επίσημα κείμενα όπως, τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα απομνημονεύματα του Φωτάκου ο οποίος διατέλεσε υπασπιστής του Γέρου του Μωριά., Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπως επίσης και σε άλλα έγγραφα που ευρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η επικοινωνία μεταξύ Καλαβρύτων και Τριπόλεως γινόταν μέσω δημόσιας οδού, που ακολουθούσε τις τοποθεσίες από Καλάβρυτα προς Τρίπολη: Καλάβρυτα-Άνω Λουσοί, κάτωθεν των Καστριών, Γεφύρι του Αμπήμπαγα, Φροξυλιά-Πλατανιά, Χελωνοσπηλιά-Λάδωνας,Δάρα-Τρίπολη. Οι τοποθεσίες Φροξυλιά και Πλατανιά ανήκουν διοικητικά στην Τουρλάδα σε μικρή απόσταση από τον οικισμό.
Ο δρόμος αυτός υπάρχει και σήμερα, τουλάχιστον στην περιοχή της Τουρλάδας.
Το απόγευμα της 16ης Μαρτίου 1821 ο Σωτήριος Παπαδαίος από τα Μαζέικα με τους συντρόφους του σε ενέδρα (χωσιά) στη θέση «Φροξυλιά» σκότωσαν τον Αράπη του Βοεβόδα των Καλαβρύτων, Αρναούτογλου, που μετέβαινε στου Δάρα με εντολή του κυρίου του να ειδοποιήσει τους εκεί κατοίκους να ετοιμάσουν την υποδοχή του.
Την επόμενη ημέρα 17 Μαρτίου 1821, οι Ιωάννης Χονδρογιάννης από τα Μαζέικα, ο
Σωτήριος Παπαδαίος και οι άνδρες του μεταξύ των οποίων και ο Ασημάκης Ντόλκας από του Κάνι, έστησαν ενέδρα ομοίως στη θέση «Φροξυλιά», προκειμένου να επιτεθούν στους διερχόμενους Τούρκους. Την ίδια ημέρα ο βοεβόδας των Καλαβρύτων μη γνωρίζοντας τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας αναχώρησε από τα Καλάβρυτα για να μεταβεί στην Τρίπολη για να ενημερώσει τον καϊμακάμη της Τριπόλεως για τις κινήσεις των οπλαρχηγών στα Καλάβρυτα. Όταν οι προπορευόμενοι της συνοδείας έφθασαν στην τοποθεσία «Φροξυλιά» έπεσαν στην ενέδρα των προαναφερόμενων αγωνιστών και στη μάχη που ακολούθησε φονεύθηκε ο καφετζής (ο υπεύθυνος καταλυματίας για την παραμονή) του Αρναούτογλου με αποτέλεσμα να αναγκασθεί κακήν κακώς να επιστρέψει στα Καλάβρυτα και να μη μεταβεί στην Τρίπολη.
Τα δύο αυτά γεγονότα που δεν ήταν τυχαία αλλά ομαδικώς οργανωμένα και ένοπλα θορύβησαν πολύ τους Τούρκους και ενθάρρυναν τους προκρίτους των Καλαβρύτων.
Έκτοτε η τοποθεσία που έγιναν τα γεγονότα ονομάζεται «Καφετζής». Σε ανάμνηση του γεγονότος η κοινότητα Κλειτορίας (Μαζεΐκων) το 1930, σε ανάμνηση του γεγονότος έδωσε την ονομασία «Οδός Φροξυλιάς-Τριπόλεως» στο δρόμο που οδηγεί από την Κλειτορία στην Τρίπολη. Επίσης τότε είχε γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη δρόμου και την ανέγερση μνημείου, όμως η μεσολάβηση του πολέμου ανέστειλε αυτή τη διαδικασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top