«Ο λαϊκός μας πολιτισμός έχει τη δύναμη να αντισταθεί στις επιρροές που συντηρεί η παγκοσμιοποίηση, αρκεί να υπάρξει μια οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια καταγραφής της πολιτισμικής μας ταυτότητας». Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε το πανελλαδικό συμπόσιο που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Αθηνών και δεκάδων άλλων πολιτιστικών φορέων που εκλήθησαν απ’ όλη την ελληνική επικράτεια. Στο συμπόσιο, το οποίο αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για προβληματισμό και κατάθεση προτάσεων, οι οποίες και θα υποβληθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την αξιοποίησή τους, συμμετείχε και ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας, με τον πρόεδρο του, Αθανάσιο Φραντζή.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων προσέγγισαν όλες τις πτυχές του νέου είδους πολιτισμού της εικόνας που δημιουργεί η εποχή μας, αναδεικνύοντας την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας κάθε κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο διαμόρφωσης του πολιτισμού των πολιτών της Ευρώπης.
Οι ομιλητές κρίθηκαν να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα, αν η ελληνική παράδοση, ως τρόπος ζωής, έχει τη δύναμη να αντισταθεί και αντί να αλλοτριωθεί, να επικρατήσει αφομοιώνοντας τα νέα στοιχεία που εμφανίζονται δυναμικά στην καθημερινότητά μας.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι παραδόσεις και τα στοιχεία που συνθέτουν το λαϊκό μας πολιτισμό δεν έχουν ερευνηθεί συστηματικά, σε όλο τον ελλαδικό χώρο και φυσικά δεν καταγράφηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν με αξιόπιστο τρόπο, ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί μια διαπολιτισμική αγωγή. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ομιλία της, η Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη ότι στη Μακεδονία έχουν μεταβεί έως σήμερα 2.500 αποστολές για την καταγραφή της παράδοσης, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν έχει γίνει ποτέ κάτι αντίστοιχο.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στο συμπόσιο είπαν «όχι» στους συλλόγους- σφραγίδες και επεσήμαναν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας πανελλαδικός «πυρήνας» που θα έχει συντονιστικό ρόλο και υπό την επίβλεψη της Ακαδημίας Αθηνών και τη «σκέπη» του Υπουργείου Πολιτισμού θα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στη διάσωση των παραδόσεων και ηθών και εθίμων κάθε περιοχής.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δικηγόρος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μιχαήλ Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μιας οργανωμένης από το κράτος, προσπάθειας διατήρησης και ανάπλασης των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας.

Η Αναγνώριση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου 
Η πρόσκληση για τη συμμετοχή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας στο σημαντικό αυτό συμπόσιο, αποτελεί τίτλο τιμής για τον ιστορικό σύλλογο, ο οποίος επελέγη ανάμεσα σε σπουδαίους φορείς πολιτισμού. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Φραντζής, αφού κατέθεσε τις προτάσεις του για τη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πρότεινε το συντονιστικό όργανο που αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί να συνεδριάζει εκ περιτροπής σε όλη την Ελλάδα, απευθύνοντας πρόσκληση στους συμμετέχοντες να βρεθούν σύντομα στην Πάτρα. «Για εμάς αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, ότι ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος επελέγη να συμμετάσχει στον σημαντικό αυτό πυρήνα πολιτισμού που συγκροτείται σε πανελλαδικό επίπεδο, με σκοπό να διασώσουμε την παράδοση του τόπου μας. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, είναι ότι τα πρακτικά του συμποσίου και οι προτάσεις που κατέθεσαν όλοι οι ομιλητές θα κοινοποιηθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και θα κληθεί να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για τη διαφύλαξη του λαϊκού μας πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε. Όπως προέκυψε και από τη συζήτηση οι εθνικοπατριωτικοί σύλλογοι έχουν κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια να περισώσουμε την ιστορία του τόπου μας», δήλωσε ο κ. Φραντζής.

Οι Προτάσεις του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου
Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Αχαΐας και κυρίως της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, ανέφερε μεταξύ άλλων:«Ζούμε στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Στην εποχή της επέλασης της παγκοσμιοποίησης, που απώτερο και καμουφλαρισμένο στόχο έχει την οικονομική υποδούλωση και εκμετάλλευση των λαών.
Για να πετύχει το στόχο αυτό, προσπαθεί να εκμηδενίσει τις κοινωνίες των ανθρώπων, ισοπεδώνοντας την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, τις αξίες, τα ήθη και έθιμα. Ωστόσο θέλω να διευκρινίσω ότι δεν ανήκει στη φιλοσοφία μας, μια κοινωνία κλειστή, απομονωμένη και αποστεωμένη. Ούτε στο ελεύθερο δημοκρατικό μας φρόνημα ανήκουν οι αποκλεισμοί. Είμαστε ανοικτοί στις εξελίξεις, σε κάθε τι καινούργιο για την πρόοδο στην επιστήμη, την γνώση. Σεβόμαστε την διαφορετικότητα, γιατί η πολυμορφία είναι εκείνη που συνθέτει την ισορροπία και την αρμονία στη φύση και την κοινωνία. Εμείς απλά διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για τη δική μας ταυτότητα, για τη δική μας εθνική παρουσία στο διεθνές στερέωμα.
Επειδή πιστεύουμε πως ο λαϊκός μας πολιτισμός έχει τη δύναμη να αντισταθεί σε αυτό το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης προτείνουμε:
1)Να δοθούν κίνητρα στις νέες και τους νέους μας για να συμμετέχουν στις πολιτιστικές δράσεις των φορέων πολιτισμού όπως μοριοδότηση σε διαγωνισμούς θέσεων εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας
2)Την οικονομική στήριξη από την πολιτεία τον φορέων του λαϊκού μας πολιτισμού στις διάφορες δραστηριότητες τους
3)Μεγαλύτερη και συστηματικότερη προβολή του θησαυρού των ελληνικών μας παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης
4)Να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη του Δημοτικού, μάθημα Λαϊκής Παράδοσης
5)Διοργάνωση Φεστιβάλ Ελληνικών χορών και τραγουδιών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top